Folia aluminiowa jest jednym z wielu akcesoriów kuchennych, który służy nam do zawijania, pakowania, przechowywania bądź pieczenia potraw. Owinięty w nią produkt możemy piec w piekarniku gazowym, elektrycznym bądź też na grillu. Nie należy jej stosować w kuchence mikrofalowej, gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. Folia aluminiowa ma różniące się strony: pierwsza jest błyszcząca, druga matowa. Błyszcząca warstwa nie przepuszcza ciepła, toteż jeśli chcemy, by potrawa szybciej się upiekła owijamy błyszczącą stroną skierowaną do wewnątrz. Upieczone produkty owinięte folią tak, by matowa strona była wewnątrz dłużej zachowają swoją wysoką temperaturę, nie wystygną szybko. Zaletą pieczenia w foli jest to, że naczynia żaroodporne czy brytfanny nie zabrudzą się trudnym do usunięcia tłuszczem, co zaoszczędzi nam zbędnej pracy i mycia. Przed użyciem warto posmarować folię tłuszczem bądź zmoczyć, wtedy nie będzie przywierała do potraw. Na rynku dostępne są folie o różnych grubościach.
Polecamy też: folia ochronna, folia stretch, folia w płynie, folia bąbelkowa, folia budowlana, folia kubełkowa, folia paroizolacyjna, folia dachowa
3,57 PLN
6,63 PLN
10,78 PLN
10,88 PLN
14,19 PLN
43,00 PLN
44,38 PLN
44,90 PLN
46,57 PLN
92,71 PLN